Loading

Cityscape - архитектура, проектиране, дизайн

Есенно пътешествие с Шрек – част II-ра

пътешествия / без категория | Дата: 02 Декември 2012 | от

както може би сте чели някъде, глинената къщичка в с. Лещен е правена за двама. с много романтика, фантазия и любов към детайла, майсторът й е постигнал чудеса със съвсем евтини и достъпни материали.

Есенно пътешествие с Шрек – част II-ра

вероятно е използвал старите основи на срутена къща, каквито видяхме на няколко места в Лещен и върху тях е вдигнал могъщите глинени стени, дебели около 50 см. глината, примесена със слама, е използвал за основен формообразуващ материал. от нея са направени както находчиви легла за скрито осветление, така и част от обзавеждането на къщичката. където се е налагала употребата на друг материал, той пак е естествен – масивна дървесина, конопени рогозки, сламена лампа или дървен плет. само покривът е конвенционален дървен с най-обикновена хидроизолация, но хитро е излъган, че е сламен.

Есенно пътешествие с Шрек – част II-равъншно осветление

Есенно пътешествие с Шрек – част II-раобърнете внимание, от двете страни на леглото има светещи петна. това са вградени осветления (глиненият вариант на луните), просто издълбани дупки в стената колкото гърне, а в оформения кръгъл отвор ляга матирано парче стъкло със същата форма. то се държи на мястото си от дървени чепчета, за които има дупки в глината.Есенно пътешествие с Шрек – част II-равътрешно скрито осветление…

трябва да кажа, че от скритото осветление вътре има какво да се желае. нощните лампи заслепяват лежащия, а “аплиците” идват малко ниско и пак имат ефект на заслепяване. все пак си остават доста оригинални като решения.

Есенно пътешествие с Шрек – част II-ра

Есенно пътешествие с Шрек – част II-ра

Есенно пътешествие с Шрек – част II-разабелязвате ли как има ниша или закачалка за всичко? в банята е помислено дори за място за клечки за уши.

Есенно пътешествие с Шрек – част II-рав долапа се крият прибори и чаши (за двама)

познайте от какво е пейката в трапезарията?Есенно пътешествие с Шрек – част II-ра

Есенно пътешествие с Шрек – част II-рада си кажем честно, не беше много удобна и в средата на октомври е малко студена, но като си постлахме одеалцето, става. добре щеше да е външната пейка също да има такава глазура, защото доста се е изронила от посядащите на нея.Есенно пътешествие с Шрек – част II-раверандата е страхотна. цял следобяд е огряна от слънце и Пирин се вижда в цялата си прелест.

Есенно пътешествие с Шрек – част II-ра

северен Пирин

Есенно пътешествие с Шрек – част II-ра

цветята по верандата нямат нужда от саксии, растат директно в стената.

Есенно пътешествие с Шрек – част II-ра

не може да се разчита обаче, че ще намерите спокойствие, седейки на нея. постоянно прииждат любопитни туристи с много въпроси и желание да надникнат.

много интересно е отоплението на къщата. не знам с какъв уред се осъществява, но е снабден с термостат. а това е глинената алтернатива на радиатор.

Есенно пътешествие с Шрек – част II-раможе и да не си личи, но високата температура не понася на суровата глина, пука се. това се вижда и при комина.Есенно пътешествие с Шрек – част II-ране знам от комина ли е или пропорцията е сбъркана, но по-добре не се пробвайте да палите камината.Есенно пътешествие с Шрек – част II-рагоре-долу си личи къде отива димът, като се запали.

Есенно пътешествие с Шрек – част II-рание решихме да се лишим от домашния уют на пукащия огън за сметка на по-малко пушек вътре.

а може би късно открихме клапата за отваряне на комина.Есенно пътешествие с Шрек – част II-равсички инсталационни елементи – ключове, контакти, ел. табло или са на място, където да си изпълняват предназначението, без да се набиват на очи или са деликатно скрити и преплетени с духа на къщата.

Есенно пътешествие с Шрек – част II-равратите са от грубо сковани дъски, а резетата им са от дялани пръчки.

Есенно пътешествие с Шрек – част II-ра

Есенно пътешествие с Шрек – част II-рапрозорците имат двоен стъклопакет. почти навсякъде са директно вградени в стените. само отваряемите (в банята и още един прозорец) са с дървена дограма.

Есенно пътешествие с Шрек – част II-рапървоначално ми се стори, че има специални растения, засадени зад къщата, пред прозореца на банята, срещу любопитни погледи, но се оказа, че това са само увиснали сламки от покрива.

дори корнизите и пердетата са с интересно решение. да не говорим за щипките, които придържат плътните части на пердетата – всички различни, всяка носеща идея за уникалност и ръчна изработка.Есенно пътешествие с Шрек – част II-ра

Есенно пътешествие с Шрек – част II-ра

Есенно пътешествие с Шрек – част II-ра

Есенно пътешествие с Шрек – част II-расилно впечатление ми направи детайла в банята на прехода между стена и таван.

Есенно пътешествие с Шрек – част II-ра

цялостното усещане от пребиваването в тази къщичка е спокойствие и уют. а съдейки по следващата снимка, може да се добави и доволство…Есенно пътешествие с Шрек – част II-ра

следва