Loading

Cityscape - архитектура, проектиране, дизайн

малка мечта на малък човек…

без категория | Дата: 07 Ноември 2011 | от

много се старах да не чета другите разкази за къща-мечта, за да не се повтарям с моята. е, издържах на изкушението, но пък вероятно точно по тази причина ще се повторя. ами, каквото стане, започвам!

аз мечтая на етапи. мечтая за неща, които ми се ще да имам в настоящия момент, с тук-там пролуки към вероятни бъдещи мечти, когато семейството ми ще е с друга бройка и конфигурация. и понеже човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му, за това ще Ви разкажа за какво мечтая в момента. разбира се и сега имам няколко мечти за къщи, трудно съжителстващи една с друга. едната мечта е за голяяяма, ама доста голяма къща, където да се побере цялото ми войнство от брат, сестри, техните половинки и деца, която пълноценно се използва по празниците, но като че ли е празна през повечето време. другата мечта е за личната ми къща, която възнамерявам да Ви разкажа сега.

тя е малка дървена къщурка с мно-ого изолация и големи прозорци на юг. не знам дали се подразбира, но тези големи прозорци задължително са обърнати към великолепна панорама от планински заснежени върхове, гори, потоци. малка ми е къщичката, но все пак двуетажна. на единия етаж се влиза, с всички екстри на едно влизане (гардероб или поне място за връхни дрехи, обувки и ключове) и после в дневната. близо до входа се пада кухненската маса, където да си оставиш всички покупки. има още кухненски кът и меко сядане в тази дневна. мекото сядане задължително с камина, при това някак близо до фасадата, за да си взимам дърва директно от навеса на двора. предполагам, че може да се измисли някоя хитроумна система, да не се налага да се излиза в студените зимни дни, но това ще го оставим за момента на проектиране. всичко си представям малко и компактно с известно празно място между групите. а пък материалите са предимно дърво и многоцветна мека мебел, по възможност от накоя памучна или вълнена тъкан. пропускам може би някои помощни помещения, без които няма как да се мине (тоалетна, килер и др.), но те някак са част от всяка добре работеща къща, но не и на една къща мечта. все някъде ще им се намери място и на тях.

на този етаж се разполага голяма веранда към двора с дървена люлка за двама, с малко джакузи с минерална вода. а на двора овощни дръвчета, тревна площ и умело измислени комбинации от цветя, така че има цъфтящи през цялата година. скрити сред цветята може да има и някоя леха със зеленчуци, от мен да мине. съседи нямам… освен ако не наричаме съседи, възрастното семейство на 4 километра от тук… но пък има голямо рошаво куче, което да копае дупки между цветята.

на втория етаж е само спалнята (с баня, естествено), но така като се замисля си е доста голяма тази спалня. ако отстрани на спалнята има нощни шкафчета и от двете им страни са вратите за стълбата и за банята, а до двете странични стени има гардероби по цялата дължина, това прави почти 6 м лице. естествено спалнята е обърната към сърцеразбиващата гледка, към която е и дневната, и има просторна южна тераса, частично покрита с козирката на покрива. по целия контур на терасата им сандъчета с цветя, откъдето се сипят водопади от сакъзчета през цялото лято. на тази тераса се пада честта да има един люлеещ се стол, където да седи мъркаща котка (или където да приспивам евентуалното си бъдещо дете).

ако към тази къща мечта (доста социопатска, като се замисля) добавим още няколко спални на втория етаж и дневна за 10-на души на първия, както и склад за всякакви джунджурии за катерене, ски, колелета и прочие, ще получим къщата мечта на моята половинка. в моята мечта тези неща са в някоя барачка в двора, където има навес за кола, но спалня за гости не ми се струва нужна. така да се каже, дворът е голям и за палатки има място, а ако е студено, край камината ще е най-приятно да се остане да се спи, затова диванът се разтяга.

естествено, това е къщата мечта най-много за 3-ма и то докато третия е съвсем мъничък. случат ли се повече, ще се появи друга къща мечта. но това не е проблем, дайте ни да мечтаем!

благодаря за търпението да се запознаете с моята къща мечта. можете да намерите още цяла торба с мечти на: http://blog.indesign-bg.com/

и аз се захващам да ги чета, че любопитство ме гризе…